Uncategorized

Mobagat: dit besluit is niet uit te leggen

Barneveldse_krant_logo

vrijdag 30 oktober 2009 23:39

Waterschap Vallei & Eem ging donderdagmiddag akkoord met het plan om de stort van vervuilde slib in de Grote Veenderplas – Het Mobagat – door te laten gaan, mits het werk zeer zorgvuldig wordt uitgevoerd.
Daarmee gaat het waterschap voorbij aan de onrust van omwonenden, aan de conclusies van onderzoekers en aan het ministerie van VROM, dat momenteel druk bezig is het beleid voor dit soort projecten aan te scherpen.

Waar gaat het nu precies om? Feitelijk gaat het om het storten – of ‘toepassen’, zoals de initiatiefnemers het zelf liever noemen – van in totaal 400.000 kuub slib. De helft daarvan mag bestaan uit vervuilde industriegrond. Onderzoekers wezen er eerder al op dat deze kwaliteit grond zware metalen bevat. Zwart op wit stelt Joop Harmsen van onderzoeksbureau Alterra dat niet voldoende duidelijk is wat het effect hiervan is op de kwaliteit van het grondwater en het oppervlaktewater.

Belangrijker nog is dat de omwonenden grondwater onttrekken voor drinkwater, zowel voor het vee als voor henzelf. Zij vrezen voor hun gezondheid en voor de mogelijke gevolgen, als hier vervuiling plaatsvindt. Daarenboven zien zij het nut niet van het hele project.

En toch houdt het waterschap de lijn van initiatiefnemer Grondbank GMG aan, dat het hier zou gaan om een nuttige toepassing.

Deze beslissing is niet uit te leggen. Niet aan de bewoners, maar ook niet aan veel anderen, aangezien je bij het waterschap in eerste instantie denkt aan natuurontwikkeling en schoon water.
Waarom wacht het waterschap het nieuwe beleid van het rijk niet af? Waarom wordt een gezondheidsrisico voor omwonenden voor lief genomen? Als vervuiling door slib eenmaal in het water terechtkomt, krijg je het er nog moeilijk uit, melden de wetenschappers.

Zekerheid gaat hier voor alles, aangezien het hier vooral gaat om de gezondheid van mens en dier in de directe omgeving.

Wouter van Dijk
(redacteur Barneveldse Krant)

Mobagat_geen_gifdump

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s