Uncategorized

Actie tegen hervatting slibstort Mobagat

Dps_logo

Persbericht

DPS en Groep van Bergen blokkeren met omwonenden ingang Mobagat

Arnhem, 30 oktober 2009

De Statenfractie Groep van Bergen en de Democratische Partij voor Solidariteit (DPS) komen samen met omwonenden in actie nu het Waterschap Vallei en Eem gisteren heeft besloten om de stort van vervuild slib in het Mobagat bij Lunteren te hervatten. Op zaterdag 31 oktober zal vanaf 15.30 uur voor de ingang van deze plas een blokkade- actie plaatsvinden.

De DPS voerde samen met het comitxc3xa9 Schoon Water actie tegen het feit dat op diverse plaatsen in ons land schone zandwinputten gevuld worden met deels zwaar vervuilde bagger. Begin dit jaar boden wij aan minister Cramer van VROM een petitie aan, waarin wij onze zorgen uitten. Die noodkreet was voor haar aanleiding om een commissie van deskundigen in te stellen.

Het inmiddels gepubliceerde adviesrapport van de xe2x80x9cCommissie Verheijenxe2x80x9d kwam met een groot aantal aanbevelingen. De belangrijkste zijn:

 • Er moet adequaat onderzoek worden verricht naar gevolgen van uitloging naar het grondwater.
 • Er moet per plas een inrichtingsplan komen.
 • Bewoners krijgen het recht om bezwaar en beroep aan te tekenen.
 • Gemeenten, provincies en waterschappen moeten om de tafel om de aangescherpte regels verder uit te werken. Deze samenwerking is er nog steeds niet of nauwelijks.

Kortom, In de praktijk is gebleken dat er van een ander beleid niets terecht komt. Wetenschappelijke bijdragen en maatschappelijke bezwaren van burgers worden nog steeds willens en wetens genegeerd. Onlangs nog ging de stort van baggerslib in de Ingensche Waarden van start. Nu het Waterschap toestemming heeft gegeven voor hervatting van de slibstort in het Mobagat vinden de bewoners, de DPS en Groep van Bergen het tijd worden voor actie.

Volgens de Europese Kaderrichtlijn Water moet onze overheid ervoor zorgen dat de kwaliteit van het oppervlaktewater vooruit gaat of tenminste hetzelfde blijft. Het Ministerie van VROM heeft vreemd genoeg echter besloten dat alle plassen kleiner dan 50 hectare niet onder deze Europese regels vallen. Hieronder vallen meer dan 90% van alle zandwinputten in Nederland. 

Statenlid Toine van Bergen: xe2x80x9c iedere burger die zou besluiten om vervuilde bagger te dumpen in een schone waterplas pleegt een strafbaar feit. Door akkoord te gaan met de hervatting van de slibstort werkt het bestuur van het Waterschap Vallei en Eem mee aan het plegen van strafbare feitenxe2x80x9d.

Mobagatthomas3

Advertenties
Standaard

Een gedachte over “Actie tegen hervatting slibstort Mobagat

 1. henk zegt:

  Bijzonder vreemd dat overheden accoord willen gaan met zulke rommel.

  Stel je voor dat zulke troep in je tuin lag? in je huis op op je straat??

  Nee, het mag door ons water!!!

  Je mag niet zeggen dat ze gek zijn, want dan sluiten ze je op.

  Maar laat ik dan maar zeggen, dit is NIET normaal.

  hm

  http://dps.web-log.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s