Uncategorized

Huiverig voor het veiligheidshuis

Pierre_diederen

Door Pierre Diederen, Statenlid in Limburg voor SPD, aangesloten bij de Democratische Partij voor Solidariteit (DPS)

In het plantsoen achter de drive-in woningen op de Donderberg zorgt een groepje pubers voor ellende. De bewoners weten er geen raad mee en uiteindelijk wordt contact gezocht met de wijkagent.

De rol van de politie bij dit soort van problemen blijft beperkt, horen de bezorgde buurtgenoten. Maar om de zaak goed in kaart te brengen vraagt de agent om de persoonsgegevens van de snotneuzen. Verder als de voornamen van de jongelui komen de bezorgde wijkbewoners echter niet. Huisnummer en postcode, ja, dat is wel bekend en dat blijkt genoeg om even later het doopzeel te lichten van de vader van Faiz, de moeder van Kevin en de broer van Nathalie.
Zo leren de bezorgde buurtgenoten dat de ouders van de drie plaaggeesten nooit in aanraking kwamen met justitie. De kinderen zelf zijn ook nog schoon, weet de wijkagent en hij voegt toe xe2x80x9cMaar van dit gesprek maken we natuurlijk wel een meldingxe2x80x9d.

De aanpak waarbij de gegevens van inwoners worden geregistreerd en toegankelijk zijn heet het Veiligheidshuis. De partners in de zogenaamde veiligheidsketen (politie, jeugdzorg en gemeente, maar ook jongerenwerk, scholen en woningbouwverenigingen) werken structureel samen en dat betekent dat gegevens over personen breed beschikbaar zijn. Alleen mensen die iets te verbergen hebben, zijn daar huiverig voor zo wordt alom geroepen. Het uitwisselen van gegevens wordt niet verder gelegitimeerd en niemand durft kritische vragen te stellen over die schijnbaar krachtige aanpak van overlast en criminaliteit.

Het lijkt er op dat de beschikbaarheid van persoonsgegevens als doel binnen het Veiligheidshuis steeds meer een eigen leven gaat leiden. In plaats van contact te zoeken met de snotneuzen in het plantsoen raadplegen professionals data en doen nieuwe registraties in het systeem. Voor mensen die eenmalig de fout in gaan dreigt daarmee het stigma, en de echte probleemgevallen leren snel hoe zij moeten inspelen op die geautomatiseerde informatieverwerking. Een beetje boef zal de hulpverlener zien als een verlengstuk van het justitixc3xable apparaat, waarmee het contact gemeden moet worden.
Als de partners in de keten uiteindelijk de verantwoordelijkheid overnemen en ingrijpen, dan kan de multidisciplinaire aanpak niet meer ontlopen worden. Omarmd door een alleswetende octopus wordt het individu gedwongen om keuzes te maken. Drang of dwang. Hulpverlening accepteren of de ouderlijke macht verliezen. Stoppen met drinken of uit huis gezet worden. Terug naar school of naar de gevangenis. De maatschappij heeft zo tijdelijk geen last meer van het probleem. Maar blijvend is die oplossing meestal niet, omdat de  hulp bij gedragsverandering zich altijd afspeelt in de marge. Alleen het individu zelf maakt de keuzes die er echt toe doen. Vanuit een persoonlijke band kan de hulpverlening daarbij een rol spelen. De menselijke maat is daarbij heel belangrijk en de kille registratiesystemen vormen daarbij een sta in de weg waarmee schuilgedrag wordt veroorzaakt.

Faiz, Kevin en Nathalie weten niet dat zij geregistreerd zijn en dat op het gemeentehuis in het overleg met het jongerenwerk hun namen worden genoemd. Ook weten zij niet dat de zorgcoxc3xb6rdinator op school een geel driehoekje plaatst in het leerlingvolgsysteem. De leraren kunnen dan extra alert zijn op afwijkend gedrag.

Het stigma vormt daardoor een risico op zich. En het is de vraag of de leraren en de jongerenwerkers voldoende professionaliteit hebben om Faiz, Kevin en Nathalie met onbevangenheid te benaderen zodat het drietal een eerlijke kans krijgt. Ondertussen zien de bewoners van de drive-in woningen steeds minder jongerenwerkers en politieagenten in het plantsoen. Die zijn druk met de registraties in het Veiligheidshuis.

Advertenties
Standaard

Een gedachte over “Huiverig voor het veiligheidshuis

  1. R van Bergen zegt:

    Pierre een prima illustratie van wat de gevolgen zullen zijn van de ongebreidelde drang tot registratie. Het grootste risico is dan ook nog de persoonlijke interpretatie van beambten van die gegevens die, dan weer als “feit”, aan die gegevens wordt toegevoegd.

    Roelf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s