Uncategorized

Geloofwaardig?

Binnenlands_bestuur_logo_2

Door Erik van Zwam xe2x80xa2 15.10.09

De commissaris van de koningin van Gelderland is in rap tempo zijn geloofwaardigheid aan het verliezen.
Het begon dit voorjaar met de GOOG-affaire, een Gelders opera- en operettegezelschap dat tegen de regels in een subsidie kreeg van GS.

Cornielje was betrokken bij de subsidieverlening en lid van het comitxc3xa9 van aanbeveling van het GOOG. Het Gelderse Prins Bernard Cultuurfonds zou het GOOG subsidixc3xabren als de provincie dat ook deed. Cornielje, tevens voorzitter van dat fonds, ontkent dat GS hierover hebben gesproken. Twee gedeputeerden beweren het tegendeel. Tegenover de Commissie Integriteit Overheid (CIO) in Den Haag ontkent hij ten tijde van de subsidieverlening op de hoogte te zijn geweest van zijn lidmaatschap van het comitxc3xa9 van aanbeveling. Binnen GS wist men wxc3xa9l van zijn betrokkenheid.

Cornielje weet in het voorjaar evenmin hoeveel erefuncties hij heeft. Hij zegt er circa vijftig van zijn voorganger te hebben overgenomen. Niet veel later blijkt dat hij vijftien erebaantjes van Jan Kamminga overnam en 34 erefuncties zelf aanvaardde.

Ach, je kunt zeggen: klein bier, maar al die tegenspraken en vergeetachtigheden blijven hangen. Zeker als blijkt dat dit ook opdoemt bij xc3xa9xc3xa9n van zijn grootste klussen. De commissie-Cornielje deed 2,5 jaar geleden onderzoek naar aantijgingen over wantoestanden bij de politie Gelderland.

Diverse bronnen melden nu essentixc3xable verschillen tussen conceptversie en eindrapport. Cornielje concludeerde dat er geen sprake was van machtsmisbruik en discriminatie bij het korps Gelderland-Midden. Maar in de conceptversie staan belangrijke feiten die in de eindversie zouden zijn verdonkeremaand. Cornielje ontkent. Minister van Binnenlandse Zaken Ter Horst laat nu een onderzoek instellen door de toenmalige voorzitter van de begeleidingscommissie: oud-burgemeester Havermans van Den Haag. De begeleidingscommissie ondersteunde de commissie- Cornielje. Havermans en Cornielje waren indertijd erg tevreden over elkaar. Havermans moet nu onderzoeken of er wezenlijke zaken uit het eindrapport van Cornielje zijn gelaten.

Tsja, en dan klinkt al gauw de roep in de Tweede Kamer en in de Gelderse Staten dat de deksel op de doofpot gaat. Cornielje ziet in de benoeming van Havermans een blijk van vertrouwen van de minister in zijn rapport en zijn persoon. Juist dat wakkert de argwaan aan. Dus Cornielje, wees een echte kerel en vraag Ter Horst om een onafhankelijke onderzoeker om te bepalen of er in het rapport-Cornielje gerommeld is met de waarheid. Cornielje zou er veel geloofwaardigheid mee terugwinnen.

Clemenscornielje_foto_jan_rikken

Binnenlands Bestuur: "Cornielje, wees een echte kerel"

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s