Uncategorized

Nieuw onderzoek naar misstanden politie nu al omstreden

De_gelderlander_logo

De nieuwe commissie Havermans, die het rapport Cornielje uit 2007 over vermeende misstanden in het politiekorps Gelderland- Midden gaat onderzoeken, is nu al omstreden.

Het CDA eist van minister Ter Horst opheldering over de benoeming van Ad Havermans als onderzoeksleider. Havermans, oud- burgemeester van Doetinchem en Den Haag, was destijds namelijk ook al voorzitter van de begeleidingscommissie van de nu bekritiseerde commissie Cornielje.

Het Gelderse Statenlid Toine van Bergen vindt dat de rijksrecherche de rol van Cornielje moet onderzoeken.

CDA- Kamerlid Coskun Cxc3xb6rxc3xbcz,heeft moeite met de samenstelling van xe2x80x98 oudexe2x80x99 nieuwe commissie Havermans. xe2x80x9cDit doet de wenkbrauwen fronsen. Niet vanwege de persoon Havermans. Het lijkt mij verstandiger om een commissie te benoemen met mensen die geheel en al onafhankelijk zijn en die geen enkele band met Gelderland- Midden hebbenxe2x80x9d, aldus Cxc3xb6rxc3xbcz. Het Kamerlid heeft schriftelijke vragen gesteld. xe2x80x9cIk wil zo snel mogelijk uitleg van de minister. Dit gaat om integriteit binnen de politie. Daar mag geen discussie over blijven bestaanxe2x80x9d.

Coskun_coruz_cda

CDA- Tweede Kamerlid Cxc3xb6rxc3xbcz: "dit doet de wenkbrauwen fronsen"

Statenlid Van Bergen, die de minister om het nieuwe onderzoek vroeg, is vol scepsis en wantrouwen. xe2x80x9cHier is sprake van een nieuwe doofpot. Havermans ondersteunde Cornielje bij het schrijven van zijn nu bekritiseerde rapport. Het lijkt er nu op dat Havermans eigen werk gaat beoordelenxe2x80x9d, aldus Van Bergen.

Havermans moet beoordelen of het rapport Cornielje grondig genoeg is geweest, zo werd donderdag bekend. Cornielje stelde in 2007 vast dat er geen sprake was van structurele misstanden binnen het korps. Slechts een groepje politiechefs, waaronder het hoofd van het Bureau Interne Zaken, zou beelden van machtsmisbruik, intimidatie en vriendjespolitiek bewust in leven hebben gehouden.

Volgens de Nederlandse Politie Bond is Cornielje xe2x80x98niet actief op zoek naar de waarheidxe2x80x99 geweest en heeft Cornielje xe2x80x98 bronnen genegeerd xe2x80x99. De NPB rept van een geregisseerde doofpot.

Cornielje zelf wacht het onderzoek vol vertrouwen af. xe2x80x9c Hiermee spreekt de minister vertrouwen uit in degenen die het rapport hebben opgeleverdxe2x80x99, laat de Gelderse commissaris weten.

Lees ook: PVV vindt onderzoek politie onacceptabel

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s