Uncategorized

Keuze van Havermans als voorzitter nieuw onderzoeksteam politie Gelderland Midden recept voor nieuwe doofpot

Groepvanbergenlogo

PERSBERICHT

Arnhem, 08-10-2009

Minister ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft er zeer onverstandig aan gedaan om oud- burgemeester Havermans te benoemen tot voorzitter van een nieuwe onderzoekcommissie naar misstanden binnen de politie Gelderland Midden. Dat vindt de Statenfractie Groep van Bergen/Democratische Partij voor Solidariteit (DPS).

De nieuwe commissie moet bekijken of  het eerdere onderzoek van de Gelderse Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje uit 2007 wel grondig genoeg is geweest. De Nederlandse Politiebond (NPB) was zeer kritisch over dit rapport, en stelde vervolgens een eigen onderzoeksteam in. Het NPB- team concludeerde dat Cornieljes onderzoek onvolledig was, en dat veel zaken niet grondig genoeg waren onderzocht. Gelders Statenlid Toine van Bergen vroeg naar aanleiding van deze conclusies vervolgens aan Minister ter Horst om nader onderzoek.

De nu benoemde Havermans was ook voorzitter van de begeleidingscommissie die Cornielje ondersteunde bij het schrijven van zijn nu bekritiseerde rapport. Statenlid Toine van Bergen vindt dat het er nu op lijkt dat Havermans zijn eigen werk mag gaan beoordelen.

Illustratief is in dit verband wat Cornielje in het voorwoord van zijn al eerder als xe2x80x9cdoofpotxe2x80x9d bekritiseerde onderzoeksrapport uit 2007 schreef over Havermans: xe2x80x9cIk wil graag de commissieleden bedanken voor hun inzet en grote betrokkenheid en de constructieve wijze waarop dit onderzoek is uitgevoerd, in het bijzonder mr.dr. Ad Havermans, onder wiens leiding de begeleidingscommissie haar taak heeft verrichtxe2x80x9d.

Het verbaast van Bergen dan ook niets dat Cornielje in een gisteren verschenen persbericht zich uiterst tevreden toont met de keuze van Havermans. En hij geeft Cornielje dan ook volledig gelijk dat hij in het persbericht ook nog stelt: xe2x80x9cHiermee spreekt de minister vertrouwen uit  in degenen die in 2007 het rapport (Cornielje) hebben opgeleverd.xe2x80x9d

Voor hem staat daarmee echter al wel vast dat er sprake is van een nieuwe doofpot. Hij vindt dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen door de Rijksrecherche, die mensen onder ede kan horen. Datzelfde vinden ook een aantal kritische ex- rechercheurs, die aan de basis hebben gestaan van het onderzoek van de NPB.

Havermans

Ad Havermans gaat zijn eigen vlees keuren

Lees ook op internet:

Omroep Gelderland: rapport- Cornielje opnieuw bekeken

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s