Uncategorized

Rapport Gelderse politie gewijzigd

Volkskrantlogo

Van onze verslaggeefster Anja Sligter
Gepubliceerd op 15 september 2009 08:53, bijgewerkt op 09:15

ARNHEM – 
De Tweede Kamer wil weten wat de commissaris van de koningin in Gelderland, Clemens Cornielje, in 2007 uit het onderzoek naar de misstanden in het politiekorps Gelderland-Midden heeft gehaald. De Nederlandse Politiebond (NPB) heeft een eigen onderzoek gedaan en geconcludeerd dat er veel licht zit tussen het concept en de uiteindelijke versie.

Cornielje rept bijvoorbeeld niet meer over het doorverkopen van het Ohra-gebouw in Arnhem. De politie verkocht het pand in 1998 voor 15,5 miljoen gulden aan de Rozendaalse Vastgoedgroep (RVG). Deze verkocht het binnen een half uur voor 18,5 miljoen gulden door aan de Berber Groep.

Ook legt Cornielje onvoldoende uit waarom een hoger bod van 17,5 miljoen werd afgeslagen ten gunste van de Rozendaalse Vastgoedgroep (RVG).

Uit het vakbondsonderzoek dat in samenvatting naar buiten is gebracht, maar dat in zijn volledige vorm in het bezit is van de Volkskrant, blijkt dat de korpsleiding buiten de makelaar om onderhandelde over de deal en dat de toenmalige korpschef Kees Bakker en zijn plaatsvervanger Andrxc3xa9 de Vries de gelegenheid hebben gehad stukken op essentixc3xable punten te wijzigen.

De zeven oud-rechercheurs die in opdracht van de vakbond anderhalf jaar onderzoek deden, vermoeden dat de snelle winst van 3 miljoen uit de doorverkoop terecht zijn gekomen bij de voetbalclub Vitesse. Een van de RVG-vastgoedmannen, ex-Vitesse-voetballer Herman Veenendaal, is een sponsor van de Arnhemse club. Korpschef Kees Bakker werd na zijn pensioen de voorzitter.

Bakker_kees

Ex- korpschef Kees Bakker ( foto hierboven) werd voorzitter van Vitesse. Inmiddels staat hij aan het hoofd van de Raad van Commissarissen van deze club

Cornielje vermeldt ook nergens dat er twijfels waren over de RVG. Er zou drugsgeld worden witgewassen. De criminele inlichtingendienst (CID) deed daar onderzoek naar, maar moest op gezag van de korpsleiding daarmee stoppen.

Cornielje vindt dat de vakbond geen nieuwe feiten boven water heeft gekregen en is verontwaardigd over de aantijgingen.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s