Uncategorized

Verduurzaamd hout vaak fout

Verduurzaamd_hout

Deze winter heb ik me voor een artikel dat ik wilde schrijven, verdiept in het onderwerp verduurzaamd hout. Ik had daar tot dat moment altijd een neutrale tot positieve associatie bij. Verduurzamen, dat heeft met duurzaamheid te maken, dacht ik. Dat zal dus wel goed zijn.

Dat bleek een hele domme gedachte. Een uurtje zoeken op internet leverde een stortvloed aan zorgwekkende informatie op. Het verduurzamen van hout bleek een proces te zijn waartegen al vele jaren door tal van actiegroepen wordt gestreden.

Wat is het probleem? Het verduurzamen of impregneren van hout gebeurt met chemische bestrijdingsmiddelen waar stoffen zoals chroom, koper en arseen in zitten. Als het hout dat daarmee is behandeld lang buiten staat en wordt blootgesteld aan regen, dan lekken die stoffen er geleidelijk uit. Hetzelfde gebeurt als het hout wordt gereinigd met een hogedrukspuit. Dan komen ze vrij en sijpelen de bodem in. Zo komen deze gevaarlijke stoffen uiteindelijk ook in ons water terecht.

Althans, dat zeggen de tegenstanders. Volgens de producenten zitten de stoffen goed opgesloten in het hout en komen ze er niet uit. De tegenstanders zijn volgens hen onruststokers die je niet moet geloven. 

Lees hier het hele artikel

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s