Uncategorized

'Industriegrond in Mobagat bij Barneveld kan xc3xa9cht niet'

Barneveldse_krant_logo

dinsdag 28 april 2009 10:55
BARNEVELD – Met het accepteren van vervuilde grond in de zwaardere categorie ‘industrie’ in het Mobagat gaat Grondbank GMG ver over de schreef, stellen omwonenden. De grondbank houdt zich naar eigen zeggen aan de regels.

Grondbank GMG startte in oktober met de stort van vervuilde grond in het Mobagat, een plas ten zuiden van Barneveld langs de A30. Aanvankelijk was het de bedoeling dat in het water licht vervuilde baggerspecie en bouwgrond gestort zou worden, momenteel adverteert de grondbank met acceptatie van grond in de klasse industrie. ,,Daarmee rekken ze de regels een flink stuk op", stelt Thomas Jansen namens de omwonenden. ,,Grond in deze categorie mag hogere waarden zware metalen, dioxines en fosfaat bevatten en meestal is dat ook het geval. Het kan dan gaan om grond afkomstig van oude industrieterreinen of bijvoorbeeld gesaneerde benzinestations. Gaat deze grond het water in, dan wordt het Mobagat xc3xa9cht een gifbelt."

Volgens de grondbank zijn de zorgen van omwonenden ongegrond. ,,Het klopt dat we nu industriegrond accepteren, maar wel steeds op basis van de regels zoals afgesproken binnen het landelijke besluit bodemkwaliteit", reageert directeur Gert-Jan de Vogel van Grondbank GMG. ,,De grond wordt zorgvuldig gecontroleerd op de aanwezigheid van schadelijke stoffen, zodat we voorkomen dat bepaalde waarden worden overschreden. Het maakt dus niet uit waar de grond vandaan komt of welke naam je eraan geeft."

(Lees meer in de Barneveldse Krant van dinsdag 28 april 2009)

Mobagat20090206_004

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s