Uncategorized

Edenaren dreigen met claim na slibstort

(BRON: WEBSITE REFORMATORISCH DAGBLAD)

EDE xe2x80″ Een aantal omwonenden van de Grote Veenderplas in Ede, het zogeheten Mobagat, overweegt een claim in te dienen bij de eigenaar van de plas. De inwoners zijn bang voor vervuiling van het grondwater vanwege slibstort.

Dat maakte landschapsarchitect Thomas Jansen dinsdag desgevraagd namens de omwonenden bekend.

Het Mobagat ligt langs de A30 en de Scherpenzeelseweg, ten zuiden van Barneveld, net in de gemeente Ede. In de plas stort Grondbank de komende acht jaar in totaal 400.000 kubieke meter licht verontreinigd slib.

De stort van de grond, die al is begonnen, moet zorgen voor een beter leefmilieu voor dieren en planten. De plas is momenteel op sommige plaatsen 20 meter diep, waardoor plantengroei niet mogelijk is.

Direct rondom het Mobagat staan verschillende boerderijen. Agrarixc3xabrs vrezen dat er door de slibstort stoffen zoals fosfaat en nitraat vrijkomen die het grondwater vervuilen. Zeker negen huishoudens rondom de plas gebruiken het grondwater als drinkwater.

Ook vreest landschapsarchitect Jansen, oud-omwonende, ernstige gevolgen voor het milieu: xe2x80x9eIn de plas bevinden zich bijzondere planten- en dierensoorten zoals de ijsvogel, de modderkruiper, de orchis en de waterviolier. Bij vervuiling van het water zullen deze speciale soorten verdwijnen en algemenere soorten hun plaats innemen.xe2x80x9d

Mobagat_artikel_gelderlander

Lees het hele artikel op de website van het Reformatorisch Dagblad

Lees ook dit artikel op de website van de Gelderse Milieufederatie

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s