Uncategorized

Gemeente Berkelland wil feiten Hambroekplas boven tafel

Tc_tubantia_logo

De gemeente Berkelland gaat zelf ook onderzoek doen naar de stort van mogelijk vervuilde grond in de tweede Hambroekplas in Borculo "De provincie Gelderland en het waterschap Rijn en IJssel zijn weliswaar formeel verantwoordelijk, maar we willen als gemeente ook alle feiten boven tafel hebben", zegt wethouder Leo Scharenborg.

Leo_scharenborg

Wethouder Leo Scharenborg (CDA): alle feiten moeten boven tafel

Berkelland wil precies weten wat er wel en niet mag bij Het Hambroek. Scharenborg beaamt dat, ook al is het legaal, het storten van vervuild baggerslib geen reclame is voor een gebied waarvan Berkelland met het binnenhalen van een dierentuin, een zwembad en een vakantiepark een toeristische trekpleister wil maken.

Een woordvoerder van Berkelland liet vorige week nog weten dat het bij de Hambroekplas alleen om licht vervuilde, zogenoemde categorie 1 grond zou gaan. Maar een woordvoerder van de provincie Gelderland geeft toe dat ook de veel zwaarder vervuilde categorie 2 en de op een na zwaarst vervuilde categorie 3 in het water mag worden gestort. Dat is legaal mogelijk sinds het rijk op 1 januari de regels voor het verwerken van vervuilde grond en bagger heeft versoepeld en de indeling in deze categoriexc3xabn heeft losgelaten.

Statenlid Toine van Bergen waarschuwt dat bovendien ook nog eens twintig procent van de gestorte bagger ‘bodemvreemd’ mag zijn. Grondaanbieders mogen dus andere materialen bijmengen. "Dat betekent dat er op grote schaal puin, tempex, hout en huisvuil mag worden gedumpt." Intussen ontstaat ook landelijk steeds meer commotie over de stort van vervuilde grond en bagger in zandplassen.

De Volkskrant meldde gisteren dat het ministeries van VROM en Rijkswaterstaat waarschuwingen van TNO hebben genegeerd bij het versoepelen van de regelgeving. Die deregulering zou vooral een gevolg zijn van een geslaagde lobby van baggeraars en Rijkswaterstaat, die van grote hoeveelheden vervuild slib afmoeten. Volgens de ministeries kan het toepassen van vervuild slib in zandgaten geen kwaad. Maar volgens TNO kan het storten van vervuild slib in zandplassen als de Hambroekplas de kwaliteit van het grondwater wel degelijk aantasten. De wetenschappelijke onderzoekers vinden de commotie over de stort daarom terecht.

Bij de Hambroekplas wordt het storten van grond geregeld door het bedrijf Grondbereik. De enige voorwaarde is dat de baggerspecie en grond de maximumwaarden voor ‘industriegrond niet mogen overschrijden’, aldus Grondbereik. Wel zou het bedrijf extra eisen stellen aan fosfaatnormen en het percentage bodemvreemdmateriaal dat in de plas gestort mag worden.

Lees ook:

Hambroek Borculo: afvalput of natuurgebied?

Hambroekplas_borculo

De Hambroekplas in Borculo. Van zwemplas tot afvalstort???

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s