Uncategorized

Burgerinitiatief strohalm Hofstraatbuurt

De_stentor_logo

Analyse

Door Gerard Potijk (Verslaggever De Stentor/Deventer Dagblad

Huurders die een infoavond boycotten. Het is goed hommeles tussen Goed Wonen en haar huurders in Wilp.

Om het sloopplan van de woningcorporatie te torpederen, zijn de huurders van de woningen in Wilp zelfs een Gelders Burgerinitiatief begonnen. En namen ze adviseur Jaap Huurman, in de arm. Iemand die van wanten weet bij het tegenhouden van sloopplannen. Huurman was ook actief in Arnhem waar een aantal bewoners zich keerde tegen sloopplannen in de Wijk Presikhaaf. Met als resultaat dat de huizen daar worden opgeknapt. Ook wist hij de voorgenomen sloop van de Groningse buurtschap Ganzendijk af te wenden. Met hun xe2x80x98Gelders Burgerinitiatiefxe2x80x99 proberen ze de affaire Wilp bij provinciale staten op de agenda krijgen. Dat lukt als minstens 750 inwoners van Gelderland het initiatief steunen. Inmiddels zijn 275 handtekeningen opgehaald. Alleen al in Wilp tekenden meer dan 60 inwoners. Een handtekening kan via internet (www.bewonersplanneneerstwilp.nl) gezet worden.

Wilp20080917_005

Een van de huizen in Wilp die  Goed Wonen wil slopen

In haar burgerinitiatief vraagt de Hofstaatbuurt aan Provinciale Staten om een woonlastenfonds in te stellen. Uit dat fonds zouden bewonersgroepen een bijdrage moeten krijgen om eigen plannen te kunnen maken voor renovatie van hun wijk. De Hofstraatbuurt vraagt de provincie om nu alvast een bijdrage beschikbaar te stellen waar Wilp deskundigheid voor kan inhuren. De buurt wil ook dat de provincie helpt bij het zoeken naar een nieuwe eigenaar van de huurwoningen in Wilp. Dat is een regelrechte aanval op Goed Wonen die aangeeft hoe erg verhouding is verstoord.

Onduidelijk is hoeveel huurders in Wilp nog steeds tegen de sloopplannen zijn. Beide partijen hanteren een eigen telling die varieert van 20 (bewonerscomitxc3xa9) tot hooguit 14 (beweert Goed Wonen). Van de 40 te slopen huizen staan er bovendien al 13 xe2x80x98leegxe2x80x99. Inmiddels heeft de coxc3xb6peratie een stedenbouwkundigplan klaar. Ook bracht  Goed Wonen onlangs een nieuw element in: de garantie dat huurders die nu lage woonlasten betalen er niet op achteruit gaan in een standaard nieuwbouwwoning. De huur is weliswaar hoger, maar de energielasten zullen lager uitvallen. De gemeenteraad van Voorst, die al heeft ingestemd met sloop, heeft zich over het stedenbouwkundige plan nog niet uitgelaten.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s