Uncategorized

"Belangenverstrengeling politici en ambtenaren"

Binnenlands_bestuur_logo

24 december 2008 AMSTERDAM – Veel ambtenaren, politici en bestuurders signaleren belangenverstrengeling in hun directe omgeving. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met het weekblad Binnenlands Bestuur blijkt dat bestuurders en politici vaker verstrikt raken dan ambtenaren.

Dit meldt Binnenlands Bestuur woensdag op de website. Voor het onderzoek werd een enquxc3xaate gehouden onder 671 personen.

Ruim 37 procent van de deelnemers zei belangenverstrengeling te signaleren bij politici en bestuurders. Vier op de tien gexc3xabnquxc3xaateerde ambtenaren (43 procent) vindt politici minder integer dan de eigen beroepsgroep.

Volgens de onderzoekers wordt belangenverstrengeling vaak veroorzaakt door gebrek aan professionaliteit en soms ‘naxc3xafveteit’ bij bijvoorbeeld gemeenteraadsleden. Betrokkenen hebben het zelf meestal niet in de gaten als belangen door elkaar heen lopen, aldus de onderzoekers. Uit het onderzoek blijkt ook dat ambtenaren lang niet altijd op de hoogte zijn welke integriteitregels binnen de organisatie gelden. Ruim een op de drie deelnemers weet niet hoe klokkenluiderregelingen werken.

Lees hier het hele artikel uit Binnenlands Bestuur

Lees ook het Dossier Integriteit van Binnenlands Bestuur

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s