Uncategorized

'PVV is extreem rechts'

Wildersposter

http://binnenland.nieuws.nl/538591/pvv_is_extreem_rechts

(Novum) – De PVV kan als extreem rechts worden bestempeld. Ook moet de rechter zich buigen over de vraag of partijleider Geert Wilders zich schuldig maakt aan discriminatie. Dat stellen de Universiteit van Leiden en de Anne Frank Stichting in hun Monitor Racisme en Extremisme.

In de monitor worden uiteenlopende vormen van racisme en extremisme in Nederland gevolgd. In deze achtste rapportage komen onder meer racistisch geweld, beleid tegen radicalisering en diverse uitingen van rechts-extremisme, waaronder de PVV, aan bod. Het extreem rechtse landschap in Nederland is volgens de twee instellingen de laatste jaren ingrijpend veranderd.

Aan de ene kant komt dit volgens de onderzoekers door sterk toenemend straatactivisme, aan de andere kant door de wijze waarop de radicaler wordende PVV zich heeft gemanifesteerd. "Het evenwicht tussen vrijheid van meningsuiting en bescherming tegen discriminatie is de afgelopen monitorperiode verstoord." Dat zou komen door een veranderd politiek klimaat, waarbij mensen steeds meer moeten kunnen zeggen wat ze denken en door neveneffecten van beleid tegen terrorisme en radicalisering.

Dat de PVV rechts-extremistisch is, baseren de onderzoekers op bestudering van onder meer de ideologie en de magneetfunctie van de partij. Hameren op het ‘gevaar van islamisering’ is een hoeksteen van de ideologie van Wilders en van de PVV, zo stellen de universiteit en de stichting. "Islamisering, massa-immigratie en niet-westerse allochtonen vormen de voornaamste bestanddelen van de door de PVV gepercipieerde dreigende bexc3xafnvloeding door en overheersing van het vreemde", schrijven zij.

Met haar standpunten over het ‘eigene’, wat in de visie van de PVV de joods-christelijke en humanistische cultuur in Nederland is, en het ‘vreemde’ schaart de PVV zich volgens de onderzoekers in de extreem rechtse partijfamilie. Deze familieleden hebben een overeenkomstige ideologie, waarin een nationalistische orixc3xabntatie, een afkeer van het vreemde en zogenoemd ‘law and order’-denken een belangrijke plaats innemen.

Verder trekt de partij volgens de onderzoekers personen aan die blijk hebben gegeven van uitgesproken extreem rechtse sympathiexc3xabn. Rechts-extremisten met neonazistische orixc3xabntatie worden voor zover de onderzoekers konden nagaan echter niet tot de PVV aangetrokken. Hiermee oefent de partij ten dele een magneetfunctie uit, denken de Universiteit van Leiden en de Anne Frank Stichting.

De onderzoekers vinden daarnaast dat de rechter moet oordelen over de vraag of de uitingen van PVV-voorman Wilders discriminerend zijn. Het Openbaar Ministerie besloot in juni 2008 een aantal aangiften tegen uitlatingen van Wilders te seponeren. Niet justitie dient volgens de onderzoekers echter te oordelen, maar de onafhankelijke rechter. Zo is in de afweging van het OM tot het seponeren buiten beschouwing gelaten dat ook sprake kan zijn van discriminatie op grond van ras. "Naar onze mening trekt Wilders de lijn van religie naar cultuur moeiteloos door."

Recente arresten wijzen volgens hen daarbij uit dat ook politici niet gevrijwaard zijn van veroordelingen als zij hun politieke idealen verwoorden. "Daarnaast maakt Wilders gebruik van uitingen waarbij respectievelijk het criminaliseren, het aanbrengen van een maatschappelijke tweedeling of het uitsluiten van rechten belangrijke thema’s zijn", stellen de onderzoekers. Juist deze thema’s hebben volgens hen in het verleden tot strafrechtelijke veroordelingen geleid.

Wilders is het uiteraard niet eens met het stempel dat zijn partij krijgt opgedrukt. "Ze zijn helemaal van de pot gerukt. Het is een belediging van de PVV en onze kiezers", aldus een woedende partijleider.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s