Uncategorized

Stort 400.000 kuub vervuilde grond in Mobagat

Ede_stad_logo

dinsdag 2 september 2008
EDE – De voorbereidingen voor de grondstort in de Grote Veenderplas, beter bekend als het Mobagat op de grens van Ede en Barneveld, zijn afgelopen week gestart. Komende week worden de eerste vrachtwagens licht verontreinigde grond verwacht.

door Wouter van Dijk

Het Mobagat ligt langs de A30 en de Scherpenzeelseweg, ten zuiden van Barneveld, net in de gemeente Ede. Aan de kant van de Scherpenzeelseweg is een deel van de bebossing langs het water gekapt, zodat een toegangsweg is ontstaan richting de plas. ,,Woensdag zijn we gestart met het aanbrengen van ongeveer 1200 kuub grond ter voorbereiding van de grondstort. Vanaf eind volgende week volgt grond afkomstig van een depot in de buurt van de McDonald’s aan de A30", zegt projectleider Gert Schoolen van Grondbank GMG, de uitvoerder van het project.

Het is de bedoeling dat de grondbank de komende zeven tot acht jaar in totaal 400.000 kuub verontreinigde grond in het Mobagat stort. Dit zand is afkomstig van verschillende projecten uit de regio. De grondstort is een initiatief van Stichting Beheer Natuur en Landelijk gebied (SBNL), eigenaresse van het Mobagat. De stichting, die stelt dat de kwaliteit van het water niet wordt aangetast, wil daarmee onder meer de oevers verbeteren voor vegetatie.

De ‘industriegrond’, afkomstig van bijvoorbeeld bouwprojecten en baggerslib, valt onder de categorie 1 vervuilde grond. ,,Om te voorkomen dat er verkeerde grond het water ingaat, hebben we een meldingsplicht bij waterschap Vallei & Eem voor elke nieuwe partij grond. Zodra we goedkeuring hebben, kan de eerste stort plaatsvinden." Het waterschap gaf eerder aan de grondstort nauwgezet te volgen. ,,We hebben de grondbank nog geen toestemming gegeven voor de stort, omdat de beoordeling van de grond nog in volle gang is", zegt Yvonne Vlek van het waterschap. Daarnaast moet een zogenaamde aanlegvergunning geregeld worden bij de gemeente Ede. ,,We hebben de initiatiefnemers eind vorige week op de hoogte gesteld, de vergunning is nog niet aangevraagd", zegt Helen van den Oever van de gemeente Ede.

Nu de werkzaamheden voor de grondstort in het Mobagat, ten zuiden van Barneveld langs de A30, gestart zijn, stijgt de onrust bij omwonenden, die het project met argusogen volgen. ,,Er drijft nu al groenbruine smurrie op het water." Jaap van de Heg, omwonende en bestuurslid van waterschap Vallei & Eem: ,,Het is onbegrijpelijk dat dit gewoon kan in Nederland." Hij vervolgt: ,,Tot voor kort bevatte deze plas het helderste water in de hele Gelderse Vallei. Nu, nog geen week na de eerste grondstort, ziet het water al troebel en drijft er groenbruine smurrie op. Dat kan niet goed zijn." Tussen de grond vindt Van de Heg ook bakstenen en rietstengels. ,,Waar de grond precies vandaan komt, is me een raadsel, maar schoon is het niet."

Mobagat_vervuilde_grond

Foto:
Jaap van de Heg: ,,Deze grond hoort hier niet, daar krijgen we problemen mee."

Ook aanwonenden volgen de gebeurtenissen op de voet. ,,Er wordt ons steeds gezegd dat we er een mooi stukje natuur voor terugkrijgen, maar ondertussen hebben we geen zekerheid dat er geen rommel het water in gaat", zegt Gijs Schimmel, die zijn boerderij direct aan het water heeft. ,,Raakt het grondwater toch vervuild door bepaalde stoffen, dan krijg ik daar meteen problemen mee, aangezien ik grondwater oppomp als drinkwater voor de dieren. Daarnaast, mocht het toch fout gaan met het grondwater, bij wie klop ik dan aan?"

Direct rondom het Mobagat staan meerdere boerderijen. Vorig jaar reageerden omwonenden samen op de plannen voor de grondstort. Landschapsarchitect Thomas Jansen, die namens de omwonenden sprak, uitte zijn zorgen over het vrijkomen van stoffen als fosfaat en nitraat, die het grondwater zouden kunnen vervuilen.

Volgens de initiatiefnemers is dit geenszins het geval. ,,In het hele traject wordt de grond vooraf en tijdens het transport gekeurd, de kans dat er iets misgaat en dat er toch verkeerde stoffen in het water terechtkomen, is minimaal", zegt Rinie Smits van Stichting Beheer Natuur en Landelijk gebied (SBNL), de eigenaresse van de plas. ,,Bovendien kunnen we het project ieder moment stilleggen. Wat betreft de verantwoordelijkheid ligt dat aan de situatie op dat moment. Gaat er in het traject iets mis, dan is de grondbank, die het project uitvoert, daarvoor verantwoordelijk." SBNL gebruikt de grond om de oevers te verbeteren voor vegetatie en de natuurwaarde. De stichting ontvangt naar eigen zeggen 100.000 euro voor de acceptatie van de grond. ,,Dit geld krijgen we in termijnen, dus het is niet zo dat we een behoorlijke zak geld ineens krijgen.

Lees ook:

Mobagat en Veense put

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s