Uncategorized

Gedeputeerde Staten verstrekten onjuiste informatie over Dieren

ARNHEM – Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben onjuiste informatie verstrekt aan Provinciale Staten over het mislukte miljoenenplan Hart van Dieren. Dat plan had als doel een weg en een spoorlijn in tunnels door het centrum van Dieren te leiden.

Volgens de provincie moet de financixc3xable basis onder het plan, de Businesscase 2005, per se geheim blijven. Dat zou zijn om spoorbeheerder ProRail te beschermen. ProRail zelf ontkent dat. Het bedrijf is ook helemaal niet betrokken geweest bij het samenstellen van het document. "Het is een stuk van de gemeente Rheden en de provincie. Zij gaan zelf over de openbaarmaking. Wij kunnen dat niet blokkeren", zegt een woordvoerder van ProRail.

Martijn Leisink van D66 Gelderland, die bijna een jaar met het onderwerp bezig is, stelt dat het stuk om politieke redenen geheim wordt gehouden. "Als het stuk openbaar wordt, kan iedereen zien dat nooit een analyse van de risico’s van dit project is gemaakt en dat de controle helemaal niet zo goed is geweest als ons is voorgehouden."

Hart_van_dieren

Het plan Hart van Dieren mislukte vorig jaar nadat op een budget van 100 miljoen een tekort van 40 miljoen euro opdook. Dat kwam door gestegen bouwkosten maar ook doordat de financixc3xable basis niet bleek te deugen. Gegevens uit dat document werden wel bekeken door een auditcommissie die er vernietigend over oordeelde. De Rhedense wethouder Wilschut vertrok na het debacle. Gedeputeerde Staten van Gelderland weigeren pertinent het omstreden document zelf openbaar te maken. Zij stellen dat, ook al gaat het plan niet door, geheimhouding noodzakelijk is om gevoelige bedrijfsinformatie van ProRail bij grote bouwprojecten niet prijs te geven. Bedrijven zouden kunnen zien hoe ProRail te werk gaat bij het maken van ramingen en daar bij aanbestedingen gebruik van maken.

Uit het onderzoek van de auditcommissie bleek echter al dat ProRail niets te maken had met het document uit 2005. De commissie schrijft: ‘ProRail geeft aan niet betrokken te zijn geweest bij de BC2005 en deze daarom niet te hebben geaccordeerd’.

Volgens een woordvoerder van de provincie heeft ProRail toch verzocht om geheimhouding omdat de ramingsmethode van ProRail er in te vinden zouden zijn. ProRail zegt van geen verzoek te weten. De mededeling is bovendien strijdig met een mail van gedeputeerde Marijke van Haaren. Zij schreef dat in 2005 juist niet het systeem van ProRail was gebruikt.

Leisink: " Dit is erg tegenstrijdig. Ik wil nu eindelijk echt opheldering."

http://www.gelderlander.nl/voorpagina/arnhem/3285293/Gedeptueerde-Staten-verstrekten-onjuiste-informatie-over-Dieren.ece

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s