Uncategorized

IJsselsprong, sprong in het duister

Ijsselsprong_zutphen

Door Henk Miedema, fractievolger van de Groep van Bergen/Solidara in Gelderland

Harm- Jan Jansen, Toine van Bergen en Henk Miedema troffen elkaar op maandag 14 april bij het Dorpshuis in Voorst, een voormalige Openbare lagere school. Daar werd door de projectgroep IJsselsprong een voorlichtingsavond gehouden.

Hoewel er verder geen provinciale bestuurders of statenleden te vinden waren waren er wel bestuurders van de gemeenten Zutphen en Voorst. Een complete staf ambtenaren en communicatiedeskundigen mochten de plannen aan de man brengen,. Simpel gezegd, het plan omvat nieuwbouw van een soort Vinex- locatie in de uiterwaarden ten noorden en zuiden van de Zutphense wijk xe2x80x9cDe Hovenxe2x80x9d.  Het betreft vooral grote eensgezinswoningen. Gelet op het woningaanbod en de nieuwbouw in omliggende gemeenten is het maar de vraag of er wel behoefte is aan woningen.

De organisatie had een aantal tafels ingericht met een voorlichter, gewapend met folders en bijgestaan door een team rondlopende ambtenaren en gemeentelijke bstuurders. Bij elke tafel kon men vragen stellen en in gesprek gaan, Toine van Bergen liet zich niet onbetuigd en was diverse malen in gesprek te inden met andere tafelbezoekers. HarmJan maakte gebruik van de mogelijkheid om online een xe2x80x9cbezwaarxe2x80x9din te dienen, per gereedstaande computer.

Henk liep een beetje incognito rond en legde het oor te luisteren, wat resulteerde in het vinden van een uiterst gemotiveerde bezwaarmaakster, welke onmiddellijk in contact werd gebracht met de rest van de fractie, en mailadressen zijn uitgewisseld. De vrouw in kwestie woont namelijk in het gebied waar de plannen worden uitgevoerd, mochten ze doorgaan. Via dit soort contacten zijn er uiteraard vele belangrijke wetenswaardigheden boven tafel gekomen.

Gelet op de prognose dat in dit gebied de xe2x80x9cStedendriehoekxe2x80x9d in het algemeen een dalend woningbehoefte te zien zal zijn, leek het onze fractie alles bij elkaar behoorlijk twijfelachtig of dit wel een goed plan is. Temeer omdat er geen bejaardenwoningen staan ingetekend of woningen voor mensen die alleen wonen of met hooguit twee personen achter de voordeur.

Men tekende alleen grote woningen in in de veronderstelling dat die goed te verkopen zullen zijn. Of dat in werkelijkheid zo zal zijn is zeer te betwijfelen.

Naast de nut en noodzaak van dit bouwplan is er nog meer bezwaar, namelijk het aangezicht van de oever zal lelijker worden, en flora en fauna moet wijken. Ook een gevolg waarvoor we als fractie GvB/Solidara niet staan te trappelen van plezier.

Daarnaast is er ook nog het aspect van de ruimte voor de rivieren. Vreemd genoeg moet overal in Nederland het water de ruimte krijgen, maar bij Voorst/ Zutphen  meent men met dit plan een stuk van de uiterwaarden te moeten gebruiken voor woningbouw. Iets wat niets anders dan problemen kan opleveren in de toekomst.

Na afloop kon dan ook gesteld worden dat we tegen dit plan zijn, zeker op deze grote schaal. Aanstaande woensdag 23 april zullen we dit in de Statenvergadering melden.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s