Uncategorized

CDA Stadsregio vraagt oud- statenleden af te zien van wachtgeld

De_gelderlander_logo_25

VERWIJZING NAAR WETTELIJKE LEGITIMATIE IS ‘ VERKEERD SIGNAAL’

Arnhem- Oud- Statenleden van het CDA moeten afzien van wachtgeld van de provincie Gelderland als ze dat niet strikt nodig hebben. Doen ze dat niet, dan blijft het beeld hangen dat er bij het CDA graaiers rond lopen. Achttien afdelingen van het CDA in de Stadsregio Arnhem- Nijmegen hebben zaterdag in een vergadering in Elst een oproep aan alle oud- Statenleden gedaan het beroep op het wachtgeld in te trekken zodra hun inkomen weer op peil is.

Wie in Gelderland in Provinciale Staten heeft gezeten, heeft daarna twee jaar lang recht op wachtgeld. Het eerste jaar is dat bijna 800 euro, het tweede jaar iets onder de 700. Iedereen kan de uitkering aanvragen, ongeacht de hoogte van hun inkomen. Statenleden gingen vaak in inkomen terug omdat ze vier dagen moesten gaan werken. Elke woensdag moesten ze beschikbaar zijn voor hun politieke werk. Zodra ze uit de Staten gingen, verloren ze inkomen. Om dat gat te overbruggen, werd het wachtgeld ingevoerd.

In de praktjk vroegen ook mensen die dat financieel niet nodig hadden wachtgeld aan. Onder hen burgemeesters en wethouders, ook vn het CDA.

De plaatselijke afdelingen zijn daar zeer ongelukkig mee. Wil Hendriks, voorzitter van de regionale vergadering, zegt dat de oud- Statenleden niet tegen de wet handelen, maar dat ze het beeld van gegraai door politici versterken. " Het enkel bogen op de stelling ‘het komt mij wettelijk toe’ is een verkeerd signaal".

Provinciale Staten besluiten komende woensdag naar verwachting om het wachtgeld te versoberen. Vanaf 2011 wordt dan wel getoetst hoe hoog het inkomen is.

Harry_de_vries

Harry de Vries (CDA) is nu burgemeester van Lingewaard. Hij was tot voor kort de "onderkoning van Gelderland". Na het vertrek van Commissaris van de Koningin Jan Kamminga was hij zelf enige tijd waarnemend Commissaris. Hij nam zelf ook nog wel eens het woord "integriteit" in de mond. Dat kan hij nu voorlopig maar beter niet meer doen, nu hij zomaar, naast zijn goedbetaalde hoofdfunctie, honderden euro per maand ontvangt van de provincie. Maar ja, er staat wel "klein leed" tegenover: de gemeente Lingewaard bertaalt, wegens bezuinigingen, niet langer de kosten van de mobiele telefoons van het College van Bugemeester en Wethouders. Ik ben benieuwd of hij zijn recht op wachtgeld opgeeft, na het klemmend beroep dat zijn partijgenoten ook op hem doen.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s