Uncategorized

'Ter Horst: stemdwang SP- statenleden is in strijd met grondwet'

De_gelderlander_logo_25

door Rob Berends

01 feb 2008, 15:23 – ARNHEM – Provinciale Statenleden van de SP kunnen niet gedwongen worden om bij Eerste Kamerverkiezingen te stemmen op de nummer xc3xa9xc3xa9n van de lijst.

Dat schrijft minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken. Zij ziet echter geen aanleiding om maatregelen te nemen tegen de SP.
Guusje_ter_horst_2
De SP zette vorig jaar Duzgun Yildirim uit de partij. Hij was met voorkeurstemmen in de Eerste Kamer gekozen. De SP eiste dat hij die plek zou opgeven, maar Yildirim weigerde dat. Daarna werd hij eruitgezet en richtte zijn eigen partij Solidara op.

Het congres van de SP besloot daarna dat Statenleden voortaan niet meer van de vastgestelde lijstvolgorde mogen afwijken en op nummer een moeten stemmen. De SP vindt het onzin dat het mogelijk is voor de Eerste Kamer een voorkeurstem uit te brengen, omdat alle stemmers zelf politici zijn en dus gebonden moeten zijn aan de besluiten van de partij.

Ter Horst schrijft echter dat alle Statenleden ‘vrij zijn hun stem uit te brengen, en dat zij niet gebonden kunnen worden door hun partij hun stem op een bepaalde wijze uit te brengen. Dergelijke afspraken zijn niet juridisch afdwingbaar’

De minister voegt daaraan toe dat ook niemand gedwongen kan worden te vertellen op wie hij gestemd heeft. Omdat het aantal Statenleden gering is, kan een partij echter vrij snel achterhalen wie op wie gestemd heeft.

Toch voelt de minister er niets voor om maatregelen tegen de SP te nemen. Zij wijst erop dat de Kieswet geen eisen stelt aan de interne organisatie van partijen. ‘Royement van het partijlidmaatschap of uitstoting uit de fractie is, afhankelijk van de interne regels van de partij, dus in principe niet onmogelijk’.

De minister schrijft dat aan het Gelderse Statenlid Toine van Bergen. Hij werd ook uit de SP gezet en heeft zich inmiddels aangesloten bij de parti j van Yildirim.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s