Uncategorized

Longkanker door vieze lucht

Vuilelucht

Bron: website Het Parool

Van een verslaggeefster

AMSTERDAM – Het aantal niet-rokers met longkanker is de laatste jaren sterk gestegen. Vooral het grote aantal niet-rokende vrouwen met longkanker is opmerkelijk.

Dit zegt Nico van Zandwijk, longarts bij het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Hij baseert zich op ervaringen in zijn praktijk en die van collega-longartsen. Als mogelijke oorzaak voor de stijging noemt hij de slechte staat van de luchtkwaliteit in grote delen van Nederland. Van Zandwijk maakt zich vooral zorgen over het IJmondgebied, de Randstad en Limburg.

Precieze informatie over de situatie in Nederland of andere Europese landen is nog niet beschikbaar. Maar cijfers uit de Verenigde Staten, waar de ontwikkeling al langer wordt gevolgd, laten zien dat van de mensen die daar worden getroffen door longkanker, een kwart niet-roker is. Geregeld zitten hier mensen bij in leeftijden tussen de dertig en veertig jaar.

Van Zandwijk vindt dat de Nederlandse overheid, liefst in samenwerking met omringende landen, hard moet werken aan nieuwe technologiexc3xabn om vervuiling tegen te gaan en meer onderzoek moet doet naar de gevolgen van de vieze lucht voor de volksgezondheid.

Opvallend is dat de longtumoren van niet-rokers minder agressief zijn dan die van rokers.

www.nki.nl

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s