Uncategorized

Depla en Marijnissen: gebrek aan zelfbeheersing

Depla_paul

Een week geleden begon de smakelijk getitelde xe2x80x98seksrel’ rond Paul Depla, PvdA-wethouder en loco-burgmeester te Nijmegen. Zoals ongeveer iedereen zo langzamerhand wel weet zou hij seks hebben gehad met een raadslid van een oppositiepartij. Dit alles op een ranzige plek, namelijk het fietsenhok van het gemeentehuis.

Het pleit wel voor beider gevoel van hartstocht, want mensen bedenken gekke dingen, maar seks in het fietsenhok staat denk ik toch niet echt hoog op de fantasixc3xabnlijst. Dan moet je wel heel graag willen. Het is er donker, benauwd en voorzover ik me kan herinneren stinkt het er nogal, naar fietsbanden.

Neem dan een net portiek of een Stundenhotel, zou ik zeggen. Het is eigenlijk behoorlijk smakeloos en dat deze man politicus is, doet er dan niet eens toe. Iedereen die zich laat pijpen in het fietsenhok is smakeloos. En hoezo trouwens dat die man altijd door een vrouw wordt bevredigd? Kan het ook eens andersom? Dat zou de kwestie een stuk minder onsympathiek maken.

Minder aandacht
Het leuke van zoxe2x80x99n affaire is dat we ons allemaal behoorlijk vermaken.

Janmarijnissen_7

Veel minder aandacht ging er daardoor naar een kwestie die minstens even erg is. Ik las zaterdag in NRC Handelsblad met stijgende verbazing het interview dat redacteur Coen van Zwol had met SP-leider Jan Marijnissen. Het was werkelijk angstaanjagend om te lezen hoe Marijnissen om het minste of geringste in redeloze drift ontstak.

Bij de normaalste vraag xe2x80″ en er is nogal wat gebeurd rond de SP de laatste maanden, dus vragen genoeg xe2x80″ ontstak de socialistische voorman in een woede, zo heftig dat je voor zijn gezondheid moest vrezen.

Schreeuwend en met aderen zo dik als scheepskabels, de ogen uitpuilend, moet hij die arme journalist te woord hebben gestaan. Gaat dat ook zo binnen de partij? Gezellig!

Gebrek aan zelfbeheersing
Zulk gedrag, of het nou gaat om seks in het fietsenhok of een dergelijke driftbui, heeft te maken met een totaal gebrek aan zelfbeheersing. Ik vind, en dat heb ik eerder gezegd, dat zelfbeheersing de motor van de beschaving is, en ook van de vooruitgang.

Niet dertig glazen bier drinken, niet eindeloos blowen, niet altijd doen waar je zin in hebt. En dus ook niet meteen je eerste impuls volgen xe2x80″ met de oppositie het fietsenhok in, keihard schreeuwen en tieren xe2x80″ maar even nadenken.

Daar heeft de samenleving wat aan, anders komen we nooit vooruit. Vooral politici moeten, dat is nu eenmaal een onderdeel van hun werk, laten zien hoe het hoort. Het goede voorbeeld geven.

Daar is in deze gevallen helemaal niets van te merken. Maar heimelijk vervult het me ook met wat extra plezier dat juist twee linkse politici, van partijen die altijd zo goed weten hoe het moet in de wereld, zich zo laten gaan. 

http://www.elsevier.nl/opinie/weblog/asp/artnr/181336/index.html

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s