Uncategorized

'Deze coalitie is funest voor Berkelland'

Tc_tubantia_logo_26

Voormalig VVD-secretaris Timmer doet een boekje open over de politieke achterkamertjescultuur in Berkelland. ‘Het pluche is belangrijker dan principes.

door Jelle Boesveld

EIBERGEN – Hij is nog wel lid van de VVD, maar Huub Timmer (61) wil niets meer te maken hebben met de politiek in Berkelland. Hij legde de functie van secretaris neer en stapte op als raadscommissielid. Timmer heeft de buik vol van ‘zijn’ VVD-fractie, die in zijn ogen het pluche belangrijker vindt dan principes, en van de brede coalitie van het CDA, de PvdA en de VVD. "Drie grote partijen die elkaar de hand boven het hoofd houden, vooral geen ruzie willen maken, het liefst de achterkamertjes in duiken en nu de burgers laten betalen voor hun eigen besluiteloosheid. Daartegenover staat een machteloze kleine oppositie. Geloof me, deze coalitie is echt funest voor Berkelland", zegt Timmer.

De voormalige secretaris van de VVD Berkelland maakte zich daar in de laatste week van september zo boos over, dat hij een brief aan de redactie van deze krant stuurde, waarin hij onthulde dat de coalitiepartijen het CDA, de PvdA en de VVD op maandag 24 september in een achterkamertje stiekem hadden overlegd over een verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) van liefst 36 procent in de komende drie jaar. De oppositiepartijen waren woest en lieten de gemeenteraad met spoed bijeenkomen. In die extra raadsvergadering van 1 oktober vielen harde woorden, maar volgens de coalitiepartijen was er niets aan de hand.

Timmer hoorde het thuis via de lokale omroep met gekromde tenen aan. Hij was in die hectische week niet te bereiken voor commentaar, maar aan de vooravond van de begrotingsvergadering wil hij graag vertellen hoe het werkelijk is gegaan. "Ik kreeg vrijdag 21 september een uitnodiging om maandagmiddag 24 september een gesprek te hebben met onze wethouder Hans Boxem. Bij die bijeenkomst waren ook fractievoorzitter Jan Markink, Wim Roekevisch, Fred Mulkens en het VVD-lid Rinus Smet aanwezig. Al snel bleek dat ze al het hele weekeinde in het bezit waren van A4’tjes met allerlei cijfers uit de begroting en opties om die sluitend te krijgen. Fred en ik hadden die cijfers niet."

Daarna doken die maandag de fractievoorzitters Jan Markink (VVD), Jaap Jonk (CDA) en Jannie ten Berge (PvdA) met de wethouders Hans Boxem, Leo Scharenborg en Dennis Meijerink een achterkamertje in om te overleggen over de begroting en de ozb-verhoging van 36 procent. Timmer: "Het CDA en de PvdA hebben net als wij ook voorafgaand vergaderd. Het kan dus niet anders of de fracties van het CDA en de PvdA beschikten net als de VVD over begrotingscijfers. Dat Hans Boxem en de coalitiepartijen in de extra raadsvergadering zeiden dat ze pas die maandag gexc3xafnformeerd werden, klopt dus niet. Han Boer van D66 heeft gelijk als hij zegt dat de oppositie een informatieachterstand had. De coalitiepartijen hadden de cijfers wel, sterker nog: zelfs mensen buiten de gemeenteraad, zoals VVD-adviseur Rinus Smet, beschikten over cijfers die de oppositie niet had."

Boxem_4

Hans Boxem: ‘achterkamertjespolitiek’

Wat de coalitiepartijen ook in de extra raadsvergadering beweerden, er is volgens Timmer die maandag wel degelijk onderhandeld. "Er is zelfs voorgesteld om de ozb zo snel mogelijk te verhogen. Dan zou de kiezer het bij de volgende verkiezingen in 2010 wel vergeten zijn. De burger wordt dus gewoon besodemieterd." Volgens Jaap Jonk en Janny ten Berge kunt u dat helemaal niet weten, omdat u niet bij die gesprekken aanwezig bent geweest. "Dat klopt. Ik heb niet aan tafel gezeten. Maar ik heb wel de notulen van dat gesprek per ongeluk toegemaild gekregen. Dus ik weet precies wat er gezegd is. Daarom ben ik ook zo boos op Jan Markink. Wij waren als fractie en bestuur altijd mordicus tegen een ozb-verhoging. Dat staat nota bene zelfs in ons verkiezingsprogramma. We hebben Jan Markink voorafgaand aan dat gesprek daarom zelfs gezegd: ‘Houd je poot stijf!’ Hij had moeten zeggen: ‘Daar doe ik niet aan mee’. Hij had met de vuist op tafel moeten slaan. Dat heeft ie niet gedaan, integendeel. De VVD laat de verkiezingsbelofte over de ozb nu zelfs geheel varen."

Voor Huub Timmer was het de limit. "Ik had Jan Markink al gedreigd naar de pers te stappen. Nou, dat heb ik gedaan, want de VVD heeft niets meer in deze coalitie te zoeken. Het CDA en de PvdA hebben de VVD niet nodig om verder te regeren en dat maken ze keer op keer duidelijk. De VVD moest inbinden met het Kasteel Ruurlo en de gemeentewerf xc3xa9n het voorzitterschap (Jan Jansen) van de raadscommissie Sociaal en Economisch Domein inleveren. En nu weer de verkiezingsbelofte over de ozb breken. En waarom? Om het pluche voor beroepspoliticus Hans Boxem te redden? We maken ons als VVD compleet belachelijk. Nou ik wil niet uitgelachen worden op straat."

Volgens Hans Boxem heeft dat meer te maken met uw onvrede over de VVD in de landelijke politiek. "Dat heeft er helemaal niets mee te maken. Dit gaat puur over de gemeentepolitek in Berkelland. Ik vind het een grof schandaal als de VVD komende week akkoord gaat met de ozb-verhoging. Hoe leg je dat uit aan je achterban? Ja, binnen het VVD-bestuur hoorde ik geluiden dat het te vroeg zou zijn om uit het college te stappen. Dat je dat pas vlak voor de verkiezingen in 2010 zou moeten doen, omdat de kiezer het anders vergeten zou zijn. Nou, als je op zo’n manier politiek wilt bedrijven, dan wil ik daar niets mee te maken hebben."

Timmer noemt de brede coalitie ‘funest’ voor Berkelland. "Er ligt een soort stilzwijgende afspraak dat het CDA, de PvdA en de VVD elkaar niet bijten. Dat we vooral geen ruzie moeten maken. Dus als de PvdA niet te veel wil bezuinigen op de sociale sector, dan gebeurt dat maar niet. Dus als het CDA het ambtenarenapparaat niet wil inkrimpen, gebeurt dat ook maar niet. Het gevolg is dat er de afgelopen jaren helemaal niets is gebeurd. Dat de bezuinigingen zogenaamd
niet haalbaar zijn en dat de burger nu de rekening mag betalen en een cumulatieve ozb-verhoging van liefst veertig procent voor de kiezen krijgt."

Intussen wordt via e-mail en in achterkamertjes wel gediscussieerd. Timmer: "Maar dat mag de burger niet weten, want naar buiten toe moet vooral niet het beeld ontstaan dat de coalitie verdeeld is. Bij het ontstaan van Berkelland beloofde de gemeenteraad dat het allemaal transparanter zou worden, opener, professioneler, duaal. Nou, dit staat daar haaks op." Volgens Timmer zou het een zegen zijn voor Berkelland als de coalitiepartijen elkaar wel scherp zouden houden. "Als je die discussie niet aandurft, dan ben je politiek gezien geen knip voor de neus waard. In elke andere gemeente was zo’n wethouder Goudbeek bijvoorbeeld al lang weggestuurd vanwege het fitnessdebacle, maar niet in Berkelland. Daar is het pluche belangrijker dan principes."

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s