Uncategorized

Scholing

Elma_verhey

Het onderstaande artikel is van de hand van de voormalige hoofdredacteur van De Tribune, Elma Verhey ( hierboven op de foto)

Onder het kopje "De prijs van de groei", analyseert en becommentarieert partijleider Jan Marijnissen in de Tribune van september de recente problemen binnen de SP. Die hebben volgens hem niet alleen te maken met de "onstuimige" groei van de partij, maar ook met het sxc3xb3xc3xb3rt leden dat de partij inmiddels bevolkt. "Veel van onze nieuwe leden waren vroeger partijloos, anderen kwamen van andere partijen, met name van de Partij van de Arbeid."

Reden waarom er op het SP-congres in november voorstellen worden besproken om mxc3xa9xc3xa9r aan scholing en opleiding te doen. Marijnissen:

"Onze partij en de mensen waar we het allemaal voor doen hebben er recht op dat op alle niveaus van onze grote organisatie de kaderleden inhoudelijk, politiek en organisatorisch goed zijn onderlegd."

Welk een feest der herkenning om er nog eens ‘oude kranten’ op na te slaan. Zoals Het Parool van 15 augustus 1998, aan de vooravond van het SP-congres toen. Nee, de problemen binnen de SP zijn allesbehalve nieuw – net als de zogenaamde oplossingen.

xc2xa9 1998 Het Parool

Het Parool, August 15, 1998.

Kop: "SP gaat haar leden ideologisch bijscholen"

ROTTERDAM – De Socialistische Partij begint met groot achterstallig onderhoud bij haar leden. Partijleider Jan Marijnissen, tegenwoordig voorzitter van een vijfkoppige fractie in de Tweede Kamer, kondigt in het zomernummer van het partijblad De Tribune aan wat al sinds de gemeenteraadsverkiezingen in de afdelingen rondzingt: de groeistuipen van de ‘Rode Jehova’s’ moeten onder controle worden gebracht.

Te veel nieuwe SP-leden deugen niet in ideologisch opzicht, bewezen recente affaires in Emmen, Haarlem en Tiel, waar kersverse raadsleden of zelfs aanstaande wethouders de partij met veel tumult de rug toekeerden. In de toekomst moeten nieuwe SP’ers, als het partijcongres daarmee volgend jaar instemt, verplicht een ideologische scholing ondergaan.

‘Partijcongressen van de SP lijken veel op een grote onderhoudsbeurt,’ schrijft Marijnissen in De Tribune. Daarmee bedoelt hij niet dat de SP haar socialistische beginselen afzweert, zegt P.

Romijn namens het dagelijks bestuur. ‘Ideologisch zullen er bij het congres volgend jaar mei geen wereldschokkende veranderingen zijn, we willen praktisch en organisatorisch veranderen.’

De groei van kleine extreemlinkse splinterpartij naar middelgrote populistische actiepartij (nu zo’n 24.000 leden) heeft hinderlijke bijverschijnselen. Nieuwelingen zijn niet altijd politiek-ideologisch bevlogen, maar komen vaak af op de gezelligheid van het actievoeren.

Meer aandacht voor scholing is noodzakelijk, bevestigt Romijn.

Voortaan moet ieder nieuw SP-lid minstens de basiscursus ideologie Zonder inzicht geen uitzicht verplicht volgen en daarna liefst nog enkele aanvullende cursussen (Spreken in het openbaar of Een helpende hand bijvoorbeeld).

Romijn: ‘Ik geef toe dat er wrijving is tussen de oude garde en nieuwe leden. Daarom willen we dat onze ideologische basisscholing meer mensen bereikt.’

Ondanks dat de SP in sommige gemeenten niet deelnam aan de verkiezingen omdat de afdelingsleden te onervaren waren, zijn er toch mensen te snel op hoge posten (gemeenteraadsleden, afdelingsbesturen) terechtgekomen, zegt Romijn. Die verlieten dan al snel de partij en verweten het bestuur ‘dictatoriaal maoxc3xafstisch gedrag’.

Romijn: ‘Er waren baantjesjagers afgekomen op de financixc3xable vergoeding voor gemeenteraadsleden. De afdelingen werken nu aan procedures om mensen minder snel op de lijst voor zulke functies te zetten. Eerst moet iemand een paar jaar meelopen. Op het congres gaan we de hele partij doorlichten, inclusief de leden.’

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s