Uncategorized

CDA en SP willen bescherming koningin behouden

Volkskrantlogo_1

ANP

DEN HAAG – Het CDA en de SP willen dat majesteitsschennis zwaarder bestraft blijft dan andere vormen van belediging. De bestaande regeling hierover beschermt de uitzonderlijke positie van de koningin, die zich niet publiekelijk mag verweren.

De Tweede Kamerfracties van CDA en SP verwierpen vrijdag het voorstel van PvdA-senator Peter Rehwinkel om het verschil in strafmaat tussen majesteitsschennis en andere beledigingen op te heffen. Rehwinkel vraagt zich af waarom belediging van de koningin zoveel erger is.

xe2x80x98Ik vind dat geen goed ideexe2x80x99, reageerde CDA-Kamerlid Jan Schinkelshoek. xe2x80x98Het gaat in dit geval niet om belediging van mevrouw Van Oranje-Nassau, maar van het staatshoofd. Zij staat symbool voor alles wat Nederland wil zijn, een fatsoenlijk land waar mensen respectvol met elkaar omgaan.xe2x80x99

De SP heeft eveneens begrip voor het verschil in strafmaat, omdat de koningin zich in verband met de ministerixc3xable verantwoordelijkheid niet kan verdedigen. xe2x80x98Maar nog beter zou het zijn wanneer de koningin niet langer onderdeel uitmaakt van de regering. Dan zijn we van het hele probleem afxe2x80x99, aldus Kamerlid Ronald van Raak.

Cartoonwillemmajesteit

God, Nederland en Oranje

Cartoon van Willem uit het eerste nummer van God, Nederland en Oranje

Tekenaar:

Willem

Jaargang 1, nummer 1

1966
Signatuur:

ZK 31246

De spotprent over koningin Juliana als prostituxc3xa9e achter de ramen leverde veel publiciteit en strafvervolging op. Het Provoblad God, Nederland en Oranje bevat honderden van dergelijke cartoons.

Lees ook dit artikel:
Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s