Uncategorized

Inkomensafdracht Zutphense SP'er leidt tot ophef

( Bron: website Elsevier van vandaag)

Een gemeenteraadslid van de SP in Zutphen heeft zijn partijlidmaatschap opgezegd en zijn zetel teruggegeven aan de fractie vanwege de verplichte inkomensafdracht aan zijn partij. Het conflict leidt mogelijk tot het vertrek van meer Zutphense SP-raadsleden.

Raadslid Johan Luijendijk zat in de WAO maar is bij een herkeuring recent goedgekeurd vanwege zijn raadswerk. Daardoor raakte hij naar eigen zeggen in de financixc3xable problemen. Luijendijk wilde daarom dat hij tijdelijk werd vrijgesteld van zijn verplichte inkomensafdracht aan de SP-partijkas. Het landelijke SP-bestuur weigerde dat, wat reden was voor het raadslid om zijn partijlidmaatschap op te zeggen en zijn raadszetel ter beschikking te stellen. De SP-fractie moet nu verder beslissen wat er met zijn zetel gebeurt.

Jluijendijk

Het Zutphense ex- SP- raadslid Johan Luijendijk

Elke SP’er in Nederland is verplicht zijn inkomen uit een bestuursfunctie voor die partij af te staan aan de SP. Vervolgens krijgen ze een kleinere bijdrage teruggestort uit de partijkas. In 2004 leidde een conflict over de inkomensafdracht tot het vertrek van het Tweede Kamerlid Ali Lazrak. Hij splitste zich af van de SP-fractie maar bleef in de Tweede Kamer.

Het SP-bestuur in Zutphen steunt Luijendijk en heeft zijn werkzaamheden neergelegd. Ook de SP-fractie in de Zutphense gemeenteraad steunt haar opgestapte oud-collega. ‘Het is voor ons onbegrijpelijk dat het partijbestuur dit afdoet als een persoonlijk probleem van Johan, en op geen enkele wijze probeert deze waardevolle volksvertegenwoordiger te behouden’, zegt fractievoorzitter Thomas Rijs namens zijn fractie. Ook de fractieleden overwegen hun functie neer te leggen.

Het conflict in de SP is het derde in korte tijd in de partij. Eerder ontstond ophef na het niet afstaan van een Eerste Kamerzetel door het Zwolse Statenlid Dxc3xbczgxc3xbcn Yildirim en het op non-actief stellen van de hoofdredacteur van het SP-huisorgaan Tribune na een ongewenst artikel daarover.

Volgens landelijk partijsecretaris Hans van Heijningen is de SP er niet om de inkomensproblemen van Luijendijk op te lossen. De advocaat van de SP heeft volgens Van Heijningen naar het probleem van Luijendijk gekeken. Die stelde dat er geen formele of morele verantwoordelijkheid lag bij de SP. ‘Het is ronduit beschamend dat hier nu een politiek nummertje van gemaakt wordt. Luijendijk zou zich moeten schamen’, laat de verontwaardigde partijsecretaris weten.

Lees ook: SP Zutphen ruziet met partijtop

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s