Uncategorized

De gekozen burgemeester

Cohen

AMSTERDAM – Woensdag praat de gemeenteraad over de herbenoeming van Job Cohen als burgemeester van Amsterdam. Voor zover er nog iets te bepraten valt, want achter hermetisch gesloten deuren zijn alle besluiten al gevallen.

Job Cohen, zei Job Cohen een jaar geleden, is voor de gekozen burgemeester. Zojuist had zijn voorganger Ed van Thijn namens beider partij, de PvdA, het voorstel van D66 voor invoering van de gekozen burgemeester in de Eerste Kamer getorpedeerd. ”Jammer,” zei de benoemde burgemeester, ”Dat houdt ook in dat xc3xadk niet gekozen kan worden. Dat had ik graag gewild.”

Waarom eigenlijk? Cohen: ”Als benoemde burgemeester heb je geen eigen programma. Als gekozen burgemeester wel. Daar kun je op worden aangesproken. Dat is veel duidelijker.”

Mooi verschijnsel: door de bij geboorte benoemde koningin (en ook nog ‘bij de gratie Gods!) op voorspraak van haar benoemde commissaris benoemde burgemeesters die zeggen dat ze eigenlijk liever eerst het volk aan het woord hadden gelaten laten. Maar zich ondertussen vrolijk laten benoemen en, als het even meezit, herbenoemen. Welkom in de democratie Nederland.

Twee weken geleden kwam in de Stopera achter gesloten deuren de gemeenteraad bijeen om Cohen opnieuw als burgemeester in het zadel te helpen. Die had in januari, niet geheel toevallig vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, aangegeven daar wel trek in te hebben. Zijn eerste termijn van zes jaar loopt begin volgend jaar af.

De bijeenkomst duurde ongeveer een kwartiertje. De volgende dag vonden de raadsleden al een brief van de burgemeester op de deurmat: of ze zich wel wilden realiseren dat hier geheimhouding in acht moest worden genomen, ook als het betreffende raadslid niet bij de zitting aanwezig was geweest.

Maar hoe gaat dat? Af en toe sijpelt er toch nog wel eens iets naar buiten uit zo’n bijeenkomst. Zo vroeg fractievoorzitter Maurice Limmen van het CDA zich af waar al die geheimzinnigheid toch voor nodig was, daarin gesteund door de SP. Op een echt antwoord zit hij nog steeds te wachten. Regels zijn regels, liet VVD-raadslid Ruud Nederveen, tevens voorzitter van het presidium van de gemeenteraad, hem weten.

Uit dat Oranjefascistische "Regels zijn regels" blijkt dezelfde mentaliteit als uit het Nazistische ‘Befehl ist Befehl.

Wij hebben gezien wat daarvan in de prakrijk terechtkwam door (onderwijl uit de regering gexc3xabmigreerde) Minister Verdonk in de affaire Ayaan Hirsi Ali/Magan.

Exc3xa9n voor xc3xa9xc3xa9n mochten de zes fractievoorzitters hun steun betuigen aan Cohen. En dat deden ze. Had de burgemeester het de afgelopen jaren niet fantastisch gedaan? Nou dan. Aanvullend onderzoek naar het functioneren van de burgemeester? Niet nodig. Geregelde zaak.

Maar altijd is er natuurlijk eentje die roet in het eten gooit. Waarom een hxc3xa9rbenoeming, vroeg D66 zich af? Als Cohen zich gewoon aanmeldt voor een nieuwe benoemingsprocedure, mogen ook andere kandidaten zich melden. Dan kan een raadgevend referendum worden georganiseerd, waarin de burgers van Amsterdam zich kunnen uitspreken. Heb je uiteindelijk toch de gekozen burgemeester, die Cohen zelf zo graag zou willen zijn.

De rest van de gemeenteraad haalde eens de schouders op over zoveel naxc3xafviteit, de partij van Job Cohen voorop. ”Hij heeft veel aanhang in de stad,” zei fractievoorzitter Manon van der Garde van de PvdA deze week. ”De kans dat er een gelijke tegenkandidaat opstaat, is klein. Dan krijg je geen gelijke strijd. Van Cohen weten we bovendien wel waar hij voor staat.”

Ach, "Dan krijg je geen gelijke strijd".

Dus als de kans klein is dat een "gelijke tegenkandidaat opstaat" – dan maar liever helemaal geen verkiezingen.

Knop her in je oor, kleine partijen.

Tja, de PvdA. Met twintig van de 45 zetels meer dan overheersend in de Amsterdamse politiek. Als je weet wat het volk wil, waarom zou je het dan nog iets vragen?

Wat zou Cohen er zelf van vinden? In de geheime raadsvergadering hield hij het op de mededeling niets te zien in het plan van D66. Nadere toelichting niet nodig. In het openbaar zegt hij helemaal niets, want, stelt Cohen hij, ook voor hem geldt een geheimhoudingsplicht.

Wat blijft er over om woensdag te bespreken? Weinig. Het volk zal horen dat zijn vertegenwoordigers Job Cohen graag zien terugkeren als burgemeester. Maar waarom? Dat is geheim.

Maar waarom: Dat is geheim"?

Moet het zo langzamerhand niet duidelijk zijn, dat er in feite geen geheim meer is?

Dat het in de Oranjefascistische mandarijnenmonarchie functioneert zoals in een bananenrepubliek of in de Nazistische dictatuur.

Alleen doen zij dat nu veel geraffineerder. De Gestapo is vervangen door de Mossad. De slachtoffers vallen in de Derde Wereld en door de kinderarbeid.

De Amerikaanse multinationals en het daarmee collaborerende Oranjefascisme zorgen er nu voor dat wij daar wel bij varen. En door ons zoet te houden met brood en spelen. Een reeds eeuwenoud recept.

Wie – en hoeveel – komen daartegen daadwerkelijk in verzet?

( Door Charles Destrxc3xa9e, 06.07.06)

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s