Uncategorized

WAO-er krijgt vijf ton na fout

Uwv_logo

Van onze verslaggeefster Elsbeth Stoker

AMSTERDAM – Eiser: Piet Tromp, administrator. Begin jaren negentig krijgt hij een hartaanval en een burn-out. Nadat hij het een tijdje rustiger aan heeft gedaan, moet hij weer volledig aan de slag. Dat vindt zijn uitkeringsinstantie UWV althans, destijds nog het GAK. Die oordeelt dat hij er helemaal klaar voor is.

Tromp stort vervolgens psychisch in. Hij raakt volledig arbeidsongeschikt. Tijdens de rechtszaak oordelen drie deskundigen dat zijn psychische problemen te wijten zijn aan het UWV.

De uitkeringsinstantie betaalt Tromp een half miljoen euro schadevergoeding. Dat zijn de partijen, naar nu blijkt, vorige maand overeengekomen. Tromp is ten onrechte arbeidsgeschikt verklaard. Omdat hij te vroeg weer aan het werk is gegaan, is zijn gezondheid zo verslechterd dat hij niet meer kan werken.

Experts spreken van een belangrijk precedent. Het gebeurt zelden dat een arbeidsongeschikte kan aantonen dat het handelen van het UWV de oorzaak is van het verslechteren van zijn gezondheid. De Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter voor sociale zekerheidszaken, gaf na jaren procederen in mei 2005 Tromp gelijk.

Voorheen was de Raad terughoudender met het vaststellen van een xe2x80x98causaal verbandxe2x80x99. xe2x80x98De laatste tijd gebeurt het wel vakerxe2x80x99, zegt Frans Pennings, hoogleraar sociaalzekerheidsrecht aan de Universiteit van Tilburg. xe2x80x98Het betreft een uitzonderlijk hoog bedrag.

Persrechter De Vries van de Centrale Raad noemt het xe2x80x98een belangrijke zaakxe2x80x99. xe2x80x98In vergelijkbare situaties wordt het mogelijk een schadevergoeding te krijgenxe2x80x99, zegt hij.

Volgens Patricia Kruijff van vakbond FNV Bondgenoten is de zaak vooral interessant vanwege de herkeuringsacties waarmee het UWV bezig is. Van duizenden WAOxe2x80x99ers wordt opnieuw bepaald in hoeverre zij weer aan het werk kunnen. xe2x80x98Mensen worden te snel aan het werk gezet.xe2x80x99 Het UWV zegt dat het een uitzonderingsgeval betreft en gaat uit privacyoverwegingen niet op de zaak in.

Bron: de Volkskrant

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s